Főoldal Nyíl Kiemelt kategóriák Nyíl A munka világa

AJÁNLOTT DOKUMENTUM-MINTÁK A(Z) "A munka világa" témakörre

Adatkezelési szerződés (adatfeldolgozóval)
Készítette: Szabóné Schmuczer Edit
Utoljára módosítva: 2023.03.16
Letöltés
*Munkavédelmi szabályzat (2023) kitöltési útmutató
Készítette: dr. Koch Mária
Utoljára módosítva: 2023.03.07
*Bérszámfejtés adatvédelmi szabályzat (2022)
Készítette: Káté Krisztina
Utoljára módosítva: 2022.05.27
Letöltés
*Toborzás adatvédelmi szabályzat (2022)
Készítette: Káté Krisztina
Utoljára módosítva: 2022.05.27
Letöltés
Bérmunka szerződés
Készítette: dr. Orosz Márta
Utoljára módosítva: 2023.01.04
Letöltés
Ingó bérleti szerződés
Készítette: dr. Horváth Katalin
Utoljára módosítva: 2023.03.08
Megbízási szerződés (adminisztráció, irodai tevékenység)
Készítette: dr. Závotka Zsolt
Utoljára módosítva: 2022.10.17
Letöltés
*Munkaszerződés alap rendelkezésekkel
Készítette: Vasas János
Utoljára módosítva: 2022.05.18
Letöltés
Egyszerűsített munkaszerződés
Készítette: Vasas János
Utoljára módosítva: 2022.05.27
Egyszerűsített vállalkozási szerződés
Készítette: dr. Závotka Zsolt
Utoljára módosítva: 2022.10.19
Letöltés

Cikkek és magyarázatok a(z) "A munka világa" témakörre

Ahány ember, annyi személyiség. Mégis évszázadok óta kutatják a különböző személyiségtípusokat, és igyekeznek csoportokba rendezni a hasonló tulajdonságokkal rendelkezőket, mivel személyiségünk az egyik legjelentősebb faktor abból a szempontból is, hogy mennyire vagyunk sikeresek a munkánkban. Az egyik legismertebb személyiségmodell a Big Five, amely a különböző személyiségjellemzőket öt nagy csoportra osztja.
A kérdés érintettje első alkalommal dolgozott világosítóként egy forgatáson, amiről most számláznia kell. Valószínűleg lesz még ebben a formában munkája. Milyen lehetőségei vannak a számlaadásra?
Az adómentes belföldi kiküldetések napidíja háromszorosára, a külföldi kiküldetések napidíja közel másfélszeresére emelkedik.
A munkahelyi zaj a kellemetlen érzetek mellett egyéb negatív hatásokat is kiválthat. Nem véletlen például, hogy a halláskárosodás az egyik legelterjedtebb foglalkozási megbetegedés Európában. A munkahelyi zaj elleni védelem komoly erőfeszítéseket kíván mind a munkáltatóktól, mind a munkavállalóktól.
A munka törvénykönyve egyik 2023. január 1-jétől hatályos módosítása szerint a munkavállaló mentesül a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alól abban az esetben is, ha munkaköre ellátására egészségi okból alkalmatlanná válik és erre az időtartamra őt díjazás nem illeti meg. Az egészségi okból való alkalmatlanság ugyanakkor továbbra is rendes felmondás jogszerű indokát képezheti. Számos kérdést vet fel ezen új szabály gyakorlati alkalmazása.
Ismert változás, hogy a Kormány a veszélyhelyzeti kormányzás keretében 30 forint/kilométerre emelte a költségtérítés adómentes határát. A szabályozás az alapesetek mellett érinti a mozgáskorlátozott, súlyos fogyatékkal élő, valamint a bölcsődés vagy tíz év alatti, köznevelési intézménybe járó gyermeket nevelő munkavállaló de befolyásolja a feladatellátási helyek közötti közlekedés költségtérítését is.
Egy cég két, távmunkában foglalkoztatott munkavállalója előzetes jelzés nélkül külföldre költözött. Egyikük teljesen megszüntette a magyarországi állandó lakóhelyét és Romániából látja el a munkáját. A másik dolgozónak van magyarországi állandó lakhelye, de Angliából látja el a feladatait. Milyen teendői és fizetési kötelezettségei vannak a munkáltatónak, munkavállalónak?
A közelmúltban több változás is történt az utazási költségtérítés szabályaival összefüggésben, ezért nem árt áttekinteni néhány kérdést ebben a tárgykörben. Hogyan alakultak a munkavállalóknak kötelezően járó és adómenetesen fizethető útiköltségtérítés szabályai? Hogyan számoljuk ki a kiküldetési rendelvény alapján a munkavégzési helyek közötti utazás költségtérítését?
A Munka Törvénykönyvét érintő, 2023. január 1-étől érvényes nagyszámú módosítás közül a szabadságra és a munkaszerződés tartalmára, valamint ez utóbbihoz kapcsolódó tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó új szabályokat és módosításokat ismertetjük.
2023-tól megszűnnek a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) alszámlái. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2023. január 1-étől összevonják a SZÉP Kártya három „zsebét” és összeadódnak az azokban feltöltött összegek. Értelemszerűen módosulnak az adózásra vonatkozó szabályok is.