SZAKMAI VIDEÓK

Munkavédelem és munkaügyi ellenőrzés: gyakorlati iránymutatások a jogszabályváltozásokkal összhangban

Több ponton változtak idén januártól a munkavédelmi törvény szabályai, de hol kell keresnünk ezeket, és mit kell tudnunk a hatálybelépésükről, illetve gyakorlati alkalmazásukról? Ne kerülje el figyelmünket, hogy a Munka Törvénykönyvébe is bekerült egy fontos módosítás az egészségkárosító kockázatokat illetően! Ezekről, valamint a munkaügyi - azaz a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági - ellenőrzések tapasztalatairól kaptunk teljes képet Dr. Dudás Katalin munkajogász előadásában.

Lejátszási idő: 01:13:35

A felvétel dátuma: 2023.03.07.

Megnézem

Kérdések és válaszok a munkavédelmi törvény gyakorlati alkalmazásához

Hogyan vizsgálja a munkáltató, hogy a home office körülményei megfelelnek-e a munkavédelmi előírásoknak? Szükséges-e ehhez munkabiztonsági szakember bevonása? Mi az álláspont a képernyő előtti munkavégzés egészségkárosító hatásairól, és mikor jelenthet komolyabb kockázatot a nagyobb monotonitással járó munkaterhelés? A válaszok Dr. Dudás Katalin munkajogásztól érkeztek.

Lejátszási idő: 00:06:08

A felvétel dátuma: 2023.03.06.

Megnézem

Amit csak tudni érdemes a Munka Törvénykönyve legjelentősebb módosításáról

Az uniós jogharmonizáció elsősorban két témacsoporthoz rendelte a Munka Törvénykönyve (Mt.) 2023-as változásait: a munka és magánélet összhangja, valamint az átlátható és kiszámítható munkafeltételek követelménye. A módosítások számos új, és megváltozott rendelkezést hoztak munkajogi kódexünkben.

Lejátszási idő: 01:43:04

A felvétel dátuma: 2023.03.05.

Megnézem

Kérdések és válaszok a Munka Törvénykönyve 2023. januári változásai kapcsán

Mire kell figyelni a szülői szabadság idejére fizetendő távolléti díj meghatározásakor? Igénybe veheti-e nagyszülő az apasági szabadságot? Milyen részletességgel kell indokolni, ha egy üzem gyártási és technológiai megoldásainak alkalmazása miatt kizárólag három műszakban tud működni? A biztos szakértői válaszokat Dr. Horváth István munkajogász garantálja, aki természetesen nem csupán az Mt. új rendelkezéseivel összefüggő témákban adott támpontokat.

Lejátszási idő: 00:18:57

A felvétel dátuma: 2023.03.04.

Megnézem

Miben segít majd a könyvelőknek a NAV új eÁFA M2M koncepciója?

Miben segíthetnek a nehézségek és hibatévesztések miatti félelmek leküzdésében a NAV új, digitális megoldásai és miben támogathatja a vállalkozások működését, valamint a könyvelők napi munkáját az új eÁFA M2M koncepciója? Czöndör Szabolcs áfa-szakértő, a Menedzser Praxis állandó előadója ezúttal is a digitális megoldások ismertetésén keresztül mutatta be a NAV legújabb fejlesztéseit és szolgáltatásait.

Lejátszási idő: 1:27:43

A felvétel dátuma: 2023.02.27.

Megnézem

Miben segít majd a könyvelőknek a NAV új eÁFA M2M koncepciója? Kérdések és válaszok

A NAV jelentősen átalakította a kiajánlott áfabevallás tervezet projektjét, mely számos lehetőséget és hasznos szolgáltatást fog tartalmazni a könyvelők és vállalkozások számára is. Az új eÁfa M2M bevezetésének apropóján tartott szakmai napunk kérdései leginkább arra vonatkoztak, hogy kötelezettséget jelentenek-e és pontosan milyen műveletekre használhatóak az új szolgáltatások. A felvetésekre előadónk, Czöndör Szabolcs válaszolt.

Lejátszási idő: 00:31:22

A felvétel dátuma: 2023.02.26.

Megnézem

Fókuszban a 2023-as adóváltozások

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi adócsomagot, amely érinti az összes főbb adónemet és számos újdonságot tartogat a vállalkozások számára. Több ponton változik az átalányadózás, módosul az iparűzési adó, a tao, a transzferárazás és megszűnik az illetékbélyeg. Pontosították az szja, a kiva, és az áfa szabályokat. A november végén kihirdetett és november 23-án a Magyar Közlönyben már megjelent törvénymódosításokat ismertette és elemezte szakmai napunkon jogász, igazságügyi adó- és könyvszakértő előadónk.

Lejátszási idő: 2:08:51

A felvétel dátuma: 2022.12.12.

Megnézem

Fókuszban a 2023-as adóváltozások: kérdések és válaszok

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi adócsomagot, amely érinti az összes főbb adónemet és számos újdonságot tartogat a vállalkozások számára. Több ponton változik az átalányadózás, módosul az iparűzési adó, a tao, a transzferárazás és megszűnik az illetékbélyeg. Pontosították az szja, a kiva, és az áfa szabályokat. A november végén kihirdetett és november 23-án a Magyar Közlönyben már megjelent törvénymódosításokat ismertette és elemezte szakmai napunkon jogász, igazságügyi adó- és könyvszakértő előadónk.

Lejátszási idő: 00:18:01

A felvétel dátuma: 2022.12.11.

Megnézem

Hogyan készüljünk fel a NAV ellenőrzésre?

Az elmúlt 5 év gyakorlata alapján kijelenthető, hogy 2022-ben sokkal kevesebb, de célzottabb adóellenőrzési vizsgálatot folytatott le a NAV, mint korábban. Több lett a közigazgatási és a büntető eljárás. A jogkövetési vizsgálatokból ? amelyek előkészíthetik a későbbi ellenőrzést ? továbbra is sok van. Támogató eljárások főként magánszemélyekkel szemben, jellemzően szja és szocho témában indulnak. Szakértőnk, aki ügyvéd és adótanácsadó, ismertette a legfrissebb ellenőrzési tapasztalatokat, ötleteket adott a felkészüléshez és az eljárásban való részvételhez.

Lejátszási idő: 1:08:27

A felvétel dátuma: 2022.12.08.

Megnézem

Hogyan készüljünk a NAV ellenőrzésre? Kérdések és válaszok

Az elmúlt 5 év gyakorlata alapján kijelenthető, hogy 2022-ben sokkal kevesebb, de célzottabb adóellenőrzési vizsgálatot folytatott le a NAV, mint korábban. Több lett a közigazgatási és a büntető eljárás. Szakértőnk, aki ügyvéd és adótanácsadó, ismertette a legfrissebb ellenőrzési tapasztalatokat, ötleteket adott a felkészüléshez és az eljárásban való részvételhez.

Lejátszási idő: 00:20:33

A felvétel dátuma: 2022.12.07.

Megnézem

Mikor terheli a munkáltatót kártérítési felelősség?

A munkavállaló balesetével vagy megbetegedésével kapcsolatosan bekövetkezett kárért (egészségkárosodásért) a Munka Törvénykönyve alapján a munkáltató akkor felel, ha az a munkavállaló munkaviszonyával, munkavégzésével összefüggésben keletkezett. A felelősség kérdése azonban szorosan összefügg a munkavédelemmel is. A munkáltató kártérítési felelősségét, a vonatkozó közigazgatási szabályokat, a jellegzetes eseteket, valamint a mentesülés lehetőségeit ismertette szakértőnk.

Lejátszási idő: 01:50:51

A felvétel dátuma: 2022.11.24.

Megnézem

Mikor terheli a munkáltatót kártérítési felelősség? Kérdések és válaszok

A munkavállaló balesetével vagy megbetegedésével kapcsolatosan bekövetkezett kárért (egészségkárosodásért) a Munka Törvénykönyve alapján a munkáltató akkor felel, ha az a munkavállaló munkaviszonyával, munkavégzésével összefüggésben keletkezett. A jogszabályi előírásokról, a baleseti körülmények vizsgálatáról és megítéléséről, a munkáltató és munkavállaló felelősségéről, a kártérítési lehetőségekről konkrét esetek bemutatásával tartott előadást Dr. Dudás Katalin munkajogász.

Lejátszási idő: 00:36:10

A felvétel dátuma: 2022.11.14.

Megnézem

Válságálló tippek cégvezetőknek a bevételek növelésére

Az újabb válság, az infláció és az év végi számolgatások érthetően előtérbe állítják a bevételnövelés lehetőségeit a cégvezetők körében. Milyen megoldások vannak, amelyek beépíthetőek a cég mindennapi tevékenységébe a profitnövelés érdekében? Professzionális értékesítési tanácsadóink előadásukban olyan „válságálló” módszereket ismertettek, amelyek tudatos alkalmazása gyors és kézzelfogható hasznot eredményezhet.

Lejátszási idő: 01:53:12

A felvétel dátuma: 2022.11.07.

Megnézem

Válságálló tippek cégvezetőknek: kérdések és válaszok

Milyen „trükköket” alkalmazhatnak a cégek a nagyobb árbevétel elérése érdekében a jelenlegi válsághelyzetben? Vannak-e olyan megoldások, amelyeket a mindennapi tevékenységükbe beépítve növelhetik a profitot? Professzionális értékesítési tanácsadóink szakmai napunk során élő adásban is megválaszolták a legérdekesebb és leginkább tanulságos kérdéseket.

Lejátszási idő: 00:12:09

A felvétel dátuma: 2022.11.06.

Megnézem

Fókuszban a kereskedelmi és vendéglátó egységek fogyasztóvédelmi ellenőrzése

Mikor és hogyan bírságolhat a fogyasztóvédelmi hatóság? Mit vizsgálnak az ellenőrzés során, és mely esetekben jár már az első alkalommal is bírság? Mitől függ a bírság összege? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat fogyasztóvédelmi szakjogász szakértőnk előadásából.

Lejátszási idő: 01:16:18

A felvétel dátuma: 2022.07.05.

Megnézem

Fókuszban a kereskedelmi és vendéglátó egységek fogyasztóvédelmi ellenőrzése Kérdés-válasz

Mikor és hogyan bírságolhat a fogyasztóvédelmi hatóság? Mit vizsgálnak az ellenőrzés során, és mely esetekben jár már az első alkalommal is bírság? Mitől függ a bírság összege? Ezekről a témákról is beszélt fogyasztóvédelmi szakjogász szakértőnk az előadásában.

Lejátszási idő: 7:02

A felvétel dátuma: 2022.07.04.

Megnézem