Bejelentkezés

Visszatérés a munkahelyekre: csak óvatosan

Az elmúlt fél évben hazánkban is végigvonuló koronavírus-járvány alapjaiban változtatta meg a munkavégzés világát. A vírus a járványhelyzet enyhülése ellenére jelen van, a munkahelyekre való visszatérés ennek megfelelően csak a szükséges óvintézkedések betartásával és a fokozott odafigyelés fenntartásával történhet.

"Felmondás a munkaviszony lehetetlenné válása miatt (határozott idejű jogviszony)" - DOKUMENTUM LETÖLTÉSE

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. május 19-i tájékoztatójában foglalta össze főbb vonalaiban a munkahelyekre történő visszatéréssel összefüggő főbb ajánlásokat. 

Továbbra is javasolt az otthoni munka (home office) azokban a munkakörökben, ahol ez lehetséges.

Az újbóli munkavégzés megkezdésekor is törekedni kell a fokozatosságra, egyszerre, egyidőben a jelenléti munkavállalók csökkentett számban történő munkába állítására. Az „open-space” egyterű irodák helyett elsősorban a szeparált néhány fős irodákban történő munkavégzést részesítsék a munkáltatók előnyben.
Indokolt, hogy csak egészséges emberek álljanak munkába, amennyiben bármilyen megbetegedésre utaló jel – láz, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, hasmenés – jelentkezik a munkavállalónál, orvoshoz kell fordulnia. A személyi higiénére fokozottan kell figyelni. A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos szappanos kézmosás.

Lehetőleg több csatornán kell kommunikálni a munkavállalók felé a közösségi távolságtartás fontosságát, a környezet fokozott tisztántartását és fertőtlenítését, a személyi higiénés óvintézkedések szigorú betartását (különös tekintettel a kézhigiénére és köhögési etikettre). A belépési pontokon, a szociális blokkokban javasolt a kézmosási és kézfertőtlenítési lehetőség, papírtörlő kendő folyamatosan biztosítása.

A takarítást végző személyzetet el kell látni a megfelelő védőeszközzel, valamint oktatásban kell részesíteni a felületek tisztításának, fertőtlenítésének fontosságáról, a fokozott fertőtlenítést igénylő területekről.

A dolgozók munkaállomásai általában fix helyen vannak, de törekedni kell a lehetőségekhez mérten legalább 1,5-2 méteres távolság biztosítására a dolgozók között. Az étkező, pihenő, valamint a dohányzásra kijelölt helyeken javasolt az egyidőben ott tartózkodó dolgozók számának korlátozása, a zsúfoltság elkerülése és a 1,5-2 méteres távolságtartás biztosítása céljából; kerülni kell a zsúfoltságot.
Fokozottan kell ügyelni a létesítmény tisztaságára, elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell állnia vírusölő hatású (virucid) kézfertőtlenítő-szernek, valamint szintén virucid hatású mosogatószernek, felület-fertőtlenítőszernek és takarítószernek.

Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók, WC lehúzók, liftek nyomógombjai, billentyűzet, egér, monitor stb. stb.) Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők alkalmazhatóak. A fertőtlenítőszereket minden esetben a gyártó által magyar nyelven feltüntetett használati utasítás szerint, megfelelő koncentrációban és megfelelő behatási idővel kell felhasználni.

A kórokozók számának csökkentése érdekében a beltéri helységekben naponta több alkalommal szükséges szellőztetni. A különféle légtechnikai eszközök növelhetik a kockázatot a levegő keverésével, a vírusos cseppek lebegtetésével, valamint a kórokozó szállításával. A mesterséges szellőztetés helyett, a megelőzés érdekében ezért javasolt a természetes szellőztetés alkalmazása. Amennyiben a légtechnika nem kapcsolható ki, úgy szükséges a tiszta, friss levegő arányának növelését a belső térben. A friss levegő pótlás minimum 10 l/s/fő legyen. A friss levegő befúvását a szokásosnál néhány órával előbb el kell kezdeni, és néhány órán át tovább kell működtetni.
A forgódobos hővisszanyerők (forgódobos hőcserélők, regiszterek) közvetíthetik a mikroorganizmust a használt és a friss levegő ág között, ezért ezeket a készülékeket mindenképpen ki kell kapcsolni. Kerülendő továbbá minden olyan egyéb műszaki megoldás, amely az elhasznált levegő egy részét visszajuttatja a friss levegő ágba.

Továbbra is használhatók az olyan hőcserélők, ahol nincs levegő visszakeverés, amely garantálja a friss és az elhasznált levegő 100%-os elkülönítését.

Az olyan légtechnikai készülékek, amelyek friss levegő pótlására nem alkalmasak, hanem csupán a belső levegőt forgatják (pl. split klíma és fan-coil berendezések), a levegőben tartják a vírusokat, így növelhetik a fertőzés kockázatát, ezért indokolt ezek kikapcsolása. Amennyiben ezek nem kapcsolhatók ki, gyakori fertőtlenítésük javasolt.

Amennyiben a dolgozónál munkavégzés közben betegség tünetei jelentkeznek azonnal el kell különíteni egy zárt helyiségben, például egy irodahelyiségben, de legalább 2 méterre a többi embertől. Lehetőség szerint mielőbb hagyja el a munkahelyét a felettese értesítése mellett és fel kell vennie a kapcsolatot telefonon háziorvosával. Ha a dolgozónál felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, akkor a munkáltatónak követnie kell az illetékes népegészségügyi hatóság utasításait.

A munkahelyi éttermek megnyitásánál elsősorban a zsúfoltság kialakulását kell megelőzni.

Kerülni kell, hogy az étteremben a dolgozók összezsúfolódjanak (például vendégtér asztalszámának csökkentésével), az asztalok között 2 méter távolság biztosításával, a sorban állás elkerülésé-vel, a távolságok sorban álláskori megtartásával. Fokozottan kell ügyelni a létesítmény tisztaságára, elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell, állnia vírusölő hatású (virucid) kézfertőtlenítőszernek, valamint szintén virucid hatású mosogatószernek, felület-fertőtlenítőszernek és takarítószernek.
A felületek tisztításakor ügyelni kell a környezet vírus-mentességének a megőrzésére, a munkafolyamatok megfelelő szétválasztásával, valamint a gyakoribb fertőtlenítés bevezetésével.
Biztonságos hőkezeléssel (legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérsékletet, vagy az étel minden pontján legalább 75°C-ot biztosít) készíthető ételek étlapon tartása javasolt. Kiemelten fontos a zöldségek, gyümölcsök alapos folyóvizes lemosása. A nyers, kellően nem tisztítható alapanyagot tartalmazó ételek feltálalása kerülendő. Minden üzemi területen lévő kézmosóhelyen virucid hatású kézfertőtlenítőszer használata ajánlott. Kellő számú védőruhát, munkaruhát kell biztosítani a dolgozóknak. Kézfertőtlenítési lehetőséget kell biztosítani az étteremben; a fertőtlenítőszer kihelyezési helyét célszerűen kell megválasztani: bejáratnál, svédasztalos pult előtt/mellett, illemhelyeken stb.

A pénzkezelést és az élelmiszer kezelést külön személy végezze; a felszolgálásban részt vevők is minimalizálják a kontaktust a fogyasztókkal.

Az étteremben az asztalokon elhelyezett, „közhasználatú” eszközök (pl. só- és borsszóró, ecetes üvegek stb.) tisztántartására, fertőtlenítésére fokozottan kell figyelni, átmenetileg célszerűbb kis, egyéni adagok biztosításával kiváltani használatukat. Ha ez nem megoldható, az eszközöket megfelelő számban kell kihelyezni, azok más asztalhoz átadásának elkerülése érdekében.
Rendkívül fontos a fogyasztók edényeinek, evőeszközeinek, poharainak megfelelő hatásfokú fertőtlenítő mosogatása, a tiszta evőeszközök, poharak, tányérok cseppfertőzéstól mentes tárolása, önkiszolgáló rendszerben történő tálalásnál az evőeszközök, tányérok, poharak fogyasztók általi tapogatásának elkerülése, pl.: evőeszközök szalvéták egyéni csomagolásával. Tálcákat, használatot követően virucid fertőtlenítőszerrel mosogatni szükséges minden esetben, kenyérkosarak tisztítása, a bennük elhelyezett kendők cseréje minden használatot követően indokolt. A textíliák gépi úton történő fertőtlenítő mosása ajánlott.
Az étterem üzemeltetőjének felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotát fokozottan monitorozza és betegség gyanúja esetén intézkedjen.
Az ételek adagolása során a rendszeres kézmosást, kézfertőtlenítést is meg kell követelni. A kiszolgáló személyzet számára vírusölő hatású, alkoholos fertőtlenítőt kell biztosítani. Javasolt többször kézmosási szünetet tartani.

Munkahelyi sporttevékenység, edzőtermek újraindítása csak abban az esetben javasolt, ha az alkalmazott mozgásformák esetén biztosított a dolgozók közötti kb. 2 m távolság, és lehetőleg az amúgy is egy légtérben, egy irodában tartózkodók használják együtt az edzőtermet, vagy esetlegesen biztosítható annak egyéni használata.
A távolságtartás az öltözők, zuhanyzók használata során is szükséges. Az edzőtermekben fo-lyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell végezni, mely az eszközökre, gépekre is kiterjed. Az edzést végzők részére vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert kell biztosítani.
 

Dr. Rátkai Ildikó (2020-06-29)

A dokumentum ingyenes letöltéséhez kérjük, adja meg alábbi adatait!

A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.