EKÁER: újabb csomag és kevesebb teher októbertől

adminisztrátor Dátum Legutoljára frissítve: 2016.11.04

Olvasási idő:


Az augusztus 1-étől életbe lépő, adójogszabályi EKÁER módosításnak megfelelően október 13-ától módosult a tulajdonképpeni EKÁER-rendelet (5/2015. (II. 27.) NGM rendelet az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről). Októbertől a szabályozás új elemeként jelentkezik az engedélyezett gazdálkodó (AEO) fogalma, megemlítendő az is, hogy 2017. januárjától útba épített, speciális műszerek útján is ellenőrzik a túlsúlyosnak minősülő, EKÁER-sértő teherautókat. Az aktualitásokra tekintettel érdemes ismét áttekinteni a nyári-őszi nagy módosításokat. Cikkünk elolvasása után ne feledkezzen el a többi logisztikai iratmintánk megtekintéséről sem!

A több adótörvény módosításáról szóló 2016. évi LXVI. törvény 2016. augusztus 1-én hatályba lépő rendelkezéseket megelőzően a 3.5 tonna névleges össztömeget el nem érő gépjárművek abban az esetben sem tartoztak az EKÁER-kötelezettek körébe, ha a jármű össztömege túlpakolás folytán a 3.5 tonnát meghaladta, vagyis csak a forgalmi engedélyben 3.5 tonna össztömeget meghaladó gépjárműre vonatkoztak az EKÁER előírásai. A jövőben az EKÁER-kötelezettség megállapításához a forgalmi engedélyben szereplő adat helyett a gépjármű tényleges összsúlya lesz irányadó. Ily módon további, áruszállításra alkalmas járműtípusokra (kisteherautók, furgonok, transzporterek, esetleg „pick-up” típusú haszongépjárművek) terjedhet ki az adóellenőrzés.
 
A valótlan adatokkal tett EKÁER-bejelentéssel történő áfacsalás visszaszorítására irányul az Art. azon új rendelkezése, melynek értelmében a bejelentett, de ténylegesen nem fuvarozott áru értékének 40 százalékáig terjedő mulasztási bírság szabható ki az adózó terhére. A bírságnak nincs alsó határa.
 
Az Art. fuvarozói felelősséggel kapcsolatos kiegészítése az állami adó- és vámhatóság által felhelyezett hatósági zárnak sértetlen megőrzésére kötelezi a fuvarozót a felhelyezés időpontjáról a hatóság általi levételéig. A fuvarozót az állami adó- és vámhatóság felé haladéktalan értesítési kötelezettség terheli, amennyiben a hatósági zár baleset, vagy a fuvarozó tevékenységi körén kívül álló elháríthatatlan ok miatt megsérült, továbbá ha ugyanezen okból az áru megrongálódik vagy megsemmisül. Ezen bejelentések elmulasztása vagy a hatósági zár feltörése esetében az adó- és vámhatóság magánszemély terhére 200.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig, magánszemélynek nem minősülő fuvarozó terhére 500.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.
 
Jelentős könnyebbséget jelent ugyanakkor, hogy 2016. október 13-tól az EKÁER rendelet lehetővé teszi, hogy az ún. engedélyezett gazdálkodó (AEO) egyszerűsített adattartamú bejelentést tegyen. Az engedélyezett gazdálkodónak a feladó és a címzett adatain kívül csak a rendszámot kell megadni az EKÁER szám igénylésekor.