Bejelentkezés
Vállalkozási szerződés - az új Polgári Törvénykönyv szerint
Az új Polgári Törvénykönyv rendelkezései nyomán a vállalkozási szerződést továbbra is alapvetően a megbízási, illetve a munkaszerződésektől kell megkülönböztetni. A gyakorlatban is ez az elhatárolás a lényeges. De mely esetekben lehet vállalkozási szerződést kötni és milyen általános szabályok szerint? Rövid összefoglaló.

A vállalkozási szerződés felei a megrendelő és a vállalkozó. Megrendelő alapvetően bárki lehet, egyes esetekben a megrendelői státusznak előfeltételei vannak, például hogy a vállalkozással érintett dolgon rendelkezési joggal bírjon. Ez a jogosultság a megrendelő részéről értékelendő és a megrendelő kockázati körébe sorolandó, adott esetben a szerződés lehetetlenségét jelentheti vagy a szerződés lehetetlenülésével járhat (például más tulajdonában lévő dolog átalakítására vonatkozó szerződés esetében).

A vállalkozó fő kötelezettsége a vállalkozó tevékenységgel elérhető eredmény, a Kódex rövidítése alapján a mű megvalósítása. Ez alapján a vállalkozó tevékenységet köteles kifejteni, melynek folyománya, következményének kell lennie valamely eredménynek, amely a megrendelőt illeti meg. Ez az eredmény nemcsak valamely elkészített, átalakított, módosított dolog lehet, hanem például fodrász tevékenysége, uszoda vagy színház üzemeltetése. A megrendelői kötelezettségeket a törvény a mű átvételében - ha egyáltalán van mű - és díj fizetésében határozza meg. Az átvétel értelemszerűen a mű elkészülte után lehetséges csak, a díjfizetés pedig a felek megállapodása szerint válik esedékessé.

2017-10-03

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.