Bejelentkezés
Számviteli politika és számlarend – Miért annyira fontos?
Miért is van szüksége egy társaságnak számviteli politikára és számlarendre – azon túlmenően, persze, hogy a törvény előírja ennek készítését? Mi a célja a számviteli politikához kapcsolódó számlarendnek? Az alábbiakban röviden összefoglaljuk. A számlarend mellékelt mintája mellett a Jogkövető szabályzattárában számviteli politikához kapcsolódó többi szabályzatmintát is!

"Számlarend (2016)" - DOKUMENTUM LETÖLTÉSE

A számviteli politika célja, hogy rögzítse azokat a számvitelről szóló, módosított 2000. évi C. törvény (Szt.) végrehajtására vonatkozó előírásokat, eljárásokat, módszereket, amelyek biztosítják az adott vállalkozás sajátosságainak, adottságainak, körülményeinek leginkább megfelelő számviteli rendszer kialakítását, illetve működését.
A vállalkozás számviteli politikája akkor jó, akkor tölti be a jogalkotó szándéka szerinti szerepét, ha a számviteli törvényben megfogalmazott alapelvekre és értékelési eljárásokra épül, de figyelembe veszi az érintett cég sajátosságait is, egyfajta „könyvelési eljárási útmutatót” adva. 
 
Ezért is fontos, hogy azokban a kérdésekben, ahol az Szt. választási lehetőséget biztosít, ott a vállalkozás körülményeit, sajátosságait figyelembe véve megfontoltan döntsön, és az így választott, a társaságra adaptált eljárást számviteli politikájában is rögzítse. 
 
A számviteli politikához kapcsolódóan egyes tevékenységek részletes előírásait külön szabályzatok rögzítik, melyek a következők:
- a számlarend,
- az eszközök és források leltározási és leltárkészítési szabályzata,
- az eszközök és a források értékelési szabályzata,
- az önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzat,
- a pénzkezelési szabályzat,
- a társaság döntése szerinti további szabályzatok (pl. cégautó használatának szabályzata, kiküldetési szabályzat).

Különös figyelmet érdemel, hogy 2017-től már a kivételes nagyságú, illetve kivételes előfordulású tételek is szerepelnek a számviteli politikában. 
2016-09-06

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.

A dokumentum ingyenes letöltéséhez kérjük, adja meg alábbi adatait!

A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.