Bejelentkezés
Kötelező a részmunkaidő biztosítása a kisgyermekes szülő részére
A Munka Törvénykönyve 2015. január 1. napjával kiegészült egy olyan rendelkezéssel, amely a kisgyermekes szülők részére lehetőséget biztosít arra, hogy részmunkaidőben dolgozzanak.

"Munkaszerződés távmunkavégzésre (határozatlan időtartamra)" - DOKUMENTUM LETÖLTÉSE

A teljes munkaidő csökkentése nem a munkavállaló és a munkáltató megegyezésén, hanem a munkavállaló döntésén alapul. Ha a munkavállaló így dönt, akkor a munkáltató köteles a teljes munkaidőt részmunkaidőre csökkenteni.
A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 61. § (3) bekezdése alapján a munkáltató a munkavállaló ajánlatára köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.

E lehetőséggel a munkavállaló – főszabály szerint – a gyermek hároméves koráig élhet. Amennyiben a munkavállaló három vagy több gyermeket nevel, akkor a gyermek ötéves koráig illeti meg a részmunkaidőben történő foglalkoztatás.


Az Mt. 294. § (1) bekezdésében foglalt értelmező rendelkezés szerint három vagy több gyermeket nevelő munkavállalónak az minősül, aki, a családok támogatásáról szóló törvény szerint szülőként legalább három gyermekre tekintettel
•    családi pótlékra jogosult és gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozási segélyben, gyermekgondozást segítő ellátásban részesült vagy részesül, vagy
•    gyermeknevelési támogatásban részesült vagy részesül.

 

Dr. Teszéri-Rácz Ildikó (2017-05-31)

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.

A dokumentum ingyenes letöltéséhez kérjük, adja meg alábbi adatait!

A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.