Bejelentkezés
Írásbeliség mellőzhetősége egyszerűsített foglalkoztatás során - ennyire egyszerű
A vendéglátóipar és a mezőgazdasági idénymunka körében alkalmazható egyszerűsített foglalkoztatás, sok egyéb mellett, azzal a jellegzetességgel is rendelkezik, hogy még a munkaszerződés írásba foglalása is nélkülözhető. Erre tekintettel ugyanakkor felértékelődik a munkaviszonyt létrehozó bejelentés jelentősége és nem árt tudni, hogy az írásbeliség mellőzése utóbb több nehézséget is okozhat (pl. ha a felek között vita merül fel az alapbér összegéről). Mire figyeljünk a bejelentésnél és mikor lehet mégis fontos az írásbeliség? Nézze meg összefoglalónkat, és töltse le kapcsolódó munkaszerződés-mintánkat!

"Egyszerűsített munkaszerződés" - DOKUMENTUM LETÖLTÉSE

 
Az alkalomszerű, továbbá a mezőgazdasági és a turisztikai idénymunka során a munkavállaló alkalmazásának legcélszerűbb módja az egyszerűsített foglalkoztatás. Az egyszerűsített foglalkoztatás alkalmazásával a munkáltatót – egyebeken túl - a szokásosnál kevesebb adminisztrációs kötelezettség terheli. Vannak azonban olyan kötelezettségek, amelyek ebben az esetben is ugyanúgy teljesítendőek. 
 
Az egyszerűsített foglalkoztatás során a munkaviszony nem a munkaszerződéssel, hanem a munkaviszony adóhatóság felé történő bejelentésével jön létre [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 202. § (2) bekezdés]. A munkaszerződés tehát nem kap akkora szerepet, mint más munkaviszonyokban. Éppen ezért áll fenn a lehetőség arra, hogy akár írásba foglalását is nélkülözzük.
 
Az alkalmi és idénymunkák esetében a munkaviszony mindig rövid időtartamra, alkalmi munkánál egybefüggően legfeljebb öt naptári napra, idénymunkánál egy naptári éven belül legfeljebb százhúsz napra jön létre [az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (a továbbiakban: Efo. tv.) 2. § 1-3. pont]. Sok esetben a munkáltató a munkavégzés helyszínén, például a földeken, a gyümölcsösben, a strandon szerződik a munkavállalóval, amely helyszíneken az írásba foglalás technikai nehézségekbe is ütközhet. Egyszerűsített foglalkoztatás esetén azonban az írásba foglalás elhagyása jogszerű.
 
Ezt a képet árnyalja, hogy a munkaviszony bejelentéséhez viszont szintén szükség van bizonyos technikai feltételek meglétére, internetes vagy telefonos kapcsolatra [Efo. tv. 11. § (1) bek.]. Fontos, hogy a bejelentésnek mindenképpen meg kell előznie a munkavégzés megkezdését [Efo. tv. 11. § (1) bek.], ellenkező esetben egyrészt feketefoglalkoztatásról beszélhetünk, másrészt a felek között ez esetben – tekintettel arra, hogy a bejelentés nem pótolható – egyszerűsített foglalkoztatásra szóló munkaviszony már nem jöhet létre, tehát az általános szabályok szerint jön létre tipikus munkaviszony.
 
Ha a felek nem is foglalják írásba munkaszerződésüket, az nem jelenti azt, hogy ne lenne közöttük munkaszerződés. Munkaszerződés ekkor is van, ám az szóban vagy ráutaló magatartással került megkötésre.
 
Az írásbeli munkaszerződés hiánya esetén problémát jelenthet a munkaszerződés tartalmának megállapítása. Így például, ha a felek között vita merül fel abban a tekintetben, hogy milyen összegű alapbérben állapodtak meg, az egyik vagy másik fél állításának bizonyítása nehézségekbe ütközhet, esetleg tanúk segítségével lehetséges. Éppen ezért sok esetben az erre való kötelezettség hiányában is igény van a munkaszerződés írásba foglalására.
 
Az Efo. tv. melléklete tartalmaz egy minta munkaszerződést, amely magában foglalja a leglényegesebb elemeket, amiben a feleknek meg kell állapodniuk. Ha tehát a felek igényt tartanak a munkaszerződés írásba foglalására, azt legegyszerűbben ennek a minta munkaszerződésnek a kitöltésével érhetik el. Ha azonban a felek a mintában nem szereplő, valamilyen speciális kikötést kívánnak a munkaszerződésbe belefoglalni, akkor a minta már nem alkalmazható. Ha a felek a minta egyes pontjait módosítják, vagy azokat kiegészítik, akkor az már nem minősül a mintaszerződés használatának.
 
2017-02-04

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.

A dokumentum ingyenes letöltéséhez kérjük, adja meg alábbi adatait!

A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.