Bejelentkezés
Idén már az egyéni vállalkozóknak is készíthet Szja-bevallási tervezetet a NAV
Az Szja. törvény korábbi szabályai alapján az adóhatóság még nem készített adóbevallási tervezetet az egyéni vállalkozók részére – idén már erre is lesz lehetőség a 2019. január 1-jétől hatályos adótörvények nyomán. Az új rendelkezés figyelembe veszi, hogy az egyéni vállalkozó a tevékenysége mellett munkaviszonyból származó jövedelmet, vagy egyéb kifizetőtől származó jövedelmet is szerezhet.

Amennyiben az erre vonatkozó adatok az adatszolgáltatások alapján az adóhatóság rendelkezésére állnak, így – 2019. január 1-jétől először – az adóévet követő év február hónapjának utolsó napjáig beérkezett munkáltatói és kifizetői adatszolgáltatások alapján, az adóhatóság a nyilvántartásaiban szereplő adatokból összeállított adóbevallási tervezet készít az egyéni vállalkozók részére is. Ezt – hasonlóan a mezőgazdasági őstermelőkhöz és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyekhez – kötelező lesz kiegészíteni. A törvény lényegében valamennyi egyéni vállalkozóra kiterjeszti az eSZJA rendszert. A módosítás ugyanakkor azt is eredményezi, hogy a bevallási határidő az egyéni vállalkozók számára is az adóévet követő február 25. napjáról május 20. napjára tolódik ki. 

Adópraxis (2019-01-01)

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.