Bejelentkezés
Egy munkavállaló mindig megfizeti az adósságát...
Az új munkavállalónak a munkaviszony létesítése előtt kötelessége nyilatkozatot tennie arról, hogy nincs függőben lévő tartozása, pontosabban, a korábbi munkaviszony megszűnésekor a munkáltató köteles tartozásigazolást kiállítani. A munkaviszony létesítése előtt, ennek a hiányáról köteles a munkavállaló nyilatkozatot tenni. Igen magas bírságot fizethet a foglalkoztató ennek elmaradása esetén, ennek ellenére mintha még mindig nem lenne automatikus az említett igazolás adminisztrációja.

"Munkavállalói nyilatkozat tartozásigazolás hiányáról" - DOKUMENTUM LETÖLTÉSE

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény, vonatkozó jogszabály-helye (78. §) szerint a tartozásigazolás keretében a munkáltató köteles az adós részére a munkaviszony megszűnésekor olyan igazolást kiállítani, amely feltünteti, hogy a munkabérből milyen tartozásokat, milyen határozat vagy jogszabály alapján, kinek a részére kell levonni. Igazolást kell adni arról is, hogy a munkavállalónak említett tartozása nincs.

Ha a munkavállaló (adós) újabb munkaviszonyt létesít, köteles a tartozásigazolást a munkába lépése előtt az új munkáltatójának átadni. Az új munkáltató köteles a tartozásigazolást az adóstól (munkavállalótól) bekérni és a végrehajtást folytatni. Tartozásigazolás hiányáról az adós (munkavállaló) a munkaviszony létesítése előtt köteles nyilatkozatot tenni.

A tartozásigazolás tehát a munkaviszony megszűnése esetén az egyik kiállítandó irat, amiben a leszámoló munkáltató nyilatkozik: van-e a munkavállaló ellen fizetési meghagyás, ha igen, kinek az irányába. A végrehajtást az új munkáltató nem kérdőjelezheti meg, ha elmulasztja, a cég képviselője, ill. illetékes munkatársa az összeg erejéig készfizető kezességgel felel.
 

Adópraxis (2018-10-15)

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.

A dokumentum ingyenes letöltéséhez kérjük, adja meg alábbi adatait!

A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.