Bejelentkezés
Cafeteria rendszerek - a nyerő kombináció megtalálása
A cafeteria egy olyan juttatási rendszer, melynek keretében a munkáltató különböző béren kívüli juttatásokat biztosíthat a munkavállalói számára. A rendszer számos előnyt hordoz, ezért minden munkáltatónak érdemes megfontolnia a béren kívüli juttatások cafeteria rendszer keretében történő biztosítását. A cafeteria-csomag összetételénél azonban érdemes gondosan mérlegelni, mi jelenti a legjobb összetételt a munkáltató és a munkavállaló számára.

"Munkaszerződés (határozott időtartam meghosszabbítása)" - DOKUMENTUM LETÖLTÉSE

Amennyiben a munkáltató béren kívüli juttatásokat kíván a munkavállalóknak biztosítani, akkor ezt oly módon teheti meg a leghatékonyabban, ha az ún. cafeteria rendszer keretében biztosítja.
A cafeteria rendszerébe a munkáltató bármilyen juttatást beépíthet, legyen az adóköteles vagy adómentes, pénzbeli vagy természetbeni juttatás.

A cafeteria rendszerekbe leggyakrabban az alábbi juttatásokat építik be a munkáltatók:
- étkezési utalvány,
- helyi utazási bérlet,
- üdülési szolgáltatás,
- számítógép és internet-használat,
- számítógép juttatás,
- kulturális szolgáltatás,
- sportszolgáltatásra jogosító utalvány,
- ruházat, munkaruházat;
- SZÉP kártya – szálláshely szolgáltatás,
- SZÉP kártya – étkezési szolgáltatás,
- SZÉP kártya – szabadidő szolgáltatás,
- készpénz,
- autópálya matrica.

Amennyiben egy munkáltató a cafeteria rendszer bevezetése mellett dönt, akkor többféle rendszer közül választhat.

Fix rendszerű cafeteria 
A fix rendszerű cafeteria esetében minden munkavállaló azonos juttatásban részesül, a munkavállalónak nincs választási lehetősége. Ez a rendszer nem igazán nevezhető cafeteria rendszernek, hiszen a rendszer lényege a rugalmasság, melynek a fix rendszerű cafeteria nem felel meg.
Az előre meghatározott adómentes és kedvezményes adózású juttatások után előre meghatározható és tervezhető közteher kötelezettsége keletkezik a munkáltatónak. A munkavállalónak nem keletkezik adó- és járulékfizetési kötelezettsége.

Listás rendszerű cafeteria
A listás rendszerű cafeteria esetében minden munkavállaló az éves juttatási keretösszegének megfelelően maga választja ki a juttatásait a munkáltató által előre összeállított listából. 
A munkáltató a listában szereplő cafeteria elemek mellé egy szorzószámot rendel, amely meghatározza, hogy a választott cafeteria elem összegét milyen összegben kell a keretösszeg számításánál figyelembe venni. A szorzószám kifejezi, hogy a munkáltatót milyen közteher kötelezettség terheli a cafeteria elem juttatásával összefüggésben.

Csomagrendszerű cafeteria
A csomagrendszerű cafeteria esetében minden munkavállaló fixen összeállított juttatási csomagok közül választhat.

Kombinált cafeteria
A kombinált cafeteria rendszer keretében a munkáltató megállapítja azokat a juttatási elemeket, amelyben minden munkavállaló – a választásától függetlenül – részesül, és ezen juttatásokon kívül minden munkavállaló az éves juttatási keretösszegének megfelelően maga választja ki a juttatásait a munkáltató által előre összeállított listából. Tehát a kombinált cafeteria rendszer egyesíti a fix és a listás cafeteria rendszer szabályait.
A munkáltató ettől eltérően úgy is dönthet, hogy a csomagrendszerű és a listás cafeteria rendszert egyesíti oly módon, hogy nem csupán egy fix juttatási alapcsomagot állapít meg, hanem több fix juttatási csomag közül történő választást tesz lehetővé.

Dr. Teszéri-Rácz Ildikó (2018-05-11)

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.

A dokumentum ingyenes letöltéséhez kérjük, adja meg alábbi adatait!

A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.