Bejelentkezés
Cafeteria - 2019-ben is van új a nap alatt
Az Országgyűlés a 2018. július 20-i ülésnapján elfogadta a 2019-es adócsomagot, amely jelentős mértékben alakítja át a személyi jövedelemadózás rendszerét. Ebben a körben is legfontosabb a kifizetők és munkáltatók szempontjából a béren kívül adható juttatások, ismertebb nevén: cafetéria adózásának változása. Összefoglaljuk a legfontosabbakat!

2019. január 1-jétől a munkáltató által adott juttatások közül csak a SZÉP-kártya három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak, és ezzel összefüggésben megszűnik a készpénzben adható béren kívüli juttatás.
Jövőre csak az Szja törvényben nevesítetten felsorolt juttatások minősülnek egyes meghatározott juttatásnak. Ilyen az önkéntes biztosító pénztárakba célzott szolgáltatásra befizetett összeg, továbbá azok a munkavégzéshez szorosabban kapcsolódó juttatások, mint a cégtelefon magáncélú használata, a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés vagy más szolgáltatás, a reprezentáció és üzleti ajándék címén adott termék és szolgáltatás. Egyes meghatározott juttatásnak minősül azonban továbbra is az olyan ingyenes vagy kedvezményes esemény keretében termék vagy szolgáltatás formájában juttatott bevétel, ahol nem állapítható meg egyértelműen, hogy ki és milyen arányban részesül az egyes szolgáltatásokból.
Megszűnik az a lehetőség, hogy a munkáltató belső szabályzat alapján vagy minden munkavállalónak azonos formában és mértékben adhasson bármilyen juttatást a kifizetőt terhelő magasabb közteher megfizetése mellett.
Hatályon kívül helyezésre kerül az a rendelkezés, amelynek alapján a 2016. december 31-ig béren kívüli juttatásnak minősülő juttatásokat (pl. iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, önkéntes biztosító pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás, Erzsébet-utalvány) egyes meghatározott juttatásként lehetett biztosítani.
Módosulnak azok a körülmények, amelyek fennállása esetén bármely juttatást a kifizető egyes meghatározott juttatásnak minősíthet, és ekként teljesítheti a juttatást terhelő adókötelezettséget.
Az adócsomag módosítja a béren kívüli juttatásokat terhelő közterhek alapjának meghatározását, melynek megfelelően nem kell majd alkalmazni az 1,18-szoros szorzót, viszont a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás helyett 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adót kell fizetni.

A cafetéria rendszer átalakításával összefüggésben megszűnik:
•    a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége,
•    a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége,
•    a kockázati biztosítás más személy által megfizetett díjának adómentessége,
•    a diákhitel törlesztés megfizetéséhez adott munkáltatói juttatás adómentessége,
•    a sportrendezvényre szóló belépők és a kultúra utalványok adómentessége.

A várható változások tükrében már most célszerű a munkáltatóknak végiggondolniuk, hogy miként tudják a legoptimálisabban kihasználni azokat a kedvező adózású juttatásokat, amelyeket utoljára az idei évben tudnak juttatni a munkavállalók és egyéb személyek számára.

Dr. Teszéri-Rácz Ildikó (2018-07-01)

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.