Bejelentkezés
Utazási szerződés – csak írásban
A Kódex, a régi hagyományt megőrizve, a vállalkozási szerződés altípusaként szabályozza az utazási szerződést, egyetlen paragrafusban (6:254. §). A szerződés fogyasztóvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű eleme az írásba foglalás kötelezettsége. A megrendelő érdekeit védő szabályból következik ugyanakkor, hogy kizárólag az írásban tett vállalásokat lehet meghivatkozni és kifogásolni, továbbá az ilyen kifogások érvényesítésekor is kiemelt fontosságú az írásbeliség (pl. jegyzőkönyv készítése). Az utazási szerződés mellékelt iratmintája mellett tekintse meg a többi vállalkozási- és kereskedelmi iratmintánkat is!

"Utazási szerződés" - DOKUMENTUM LETÖLTÉSE

Az utazási szerződés alanyai a vállalkozó és a megrendelő. 
Megrendelő elvileg és gyakorlatilag bárki lehet, aki utazásra szeretne szerződni, az utazási vállalkozóra azonban speciális rendelkezések vonatkoznak. A 213/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről engedélyhez köti a tevékenység végzését. A szerződésre pedig a 281/2008. (XI.28.) Korm. rendelet ad további szabályokat.
 
Az utazásszervező-vállalkozó az utazás, a tartózkodás és kapcsolódó szolgáltatások megszervezését és nyújtását vállalja, a megrendelő díjfizetésre kötelezett. Az utazás alatt a fizikai helyváltoztatáshoz szükséges eszközök megszervezése és lefoglalása, az otthontól történő tartózkodás általában a szállás biztosítása, ehhez kapcsolódóan az étkezés és más szolgáltatások nyújtása kapcsolódhat. A szerződést írásba kell foglalni, amely elsősorban a megrendelő érdekét védi. 
A megrendelő jogában áll, hogy a szerződéssel biztosított szolgáltatást átruházza harmadik személyre, aki ezen szolgáltatásokat igénybe tudja venni. Az átruházásból fakadó kötelezettségekért és többlet költségekért a megrendelő és az engedményes – akire a szerződésből eredő jogokat átruházta – felel az utazásszervező-vállalkozóval szemben. 
A szabályok egyoldalúan kógensek, a törvény tiltja a megrendelő hátrányára történő eltérést.
 
(Dr. Csehi Zoltán kommentár részlete alapján)
2016-09-13

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.

A dokumentum ingyenes letöltéséhez kérjük, adja meg alábbi adatait!

A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.