Bejelentkezés
Nem vész el, csak átalakul – mezőgazdasági szerződések az új Kódexben
Az új polgári törvénykönyvben, ismert módon, már nem szerepel a mezőgazdasági termékértékesítési szerződés. A Kódex azonban egy új, a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó speciális vállalkozási szerződést nevesített, a mezőgazdasági vállalkozási szerződést. A mellékelt iratminta mellett tekintsen bele a Mezőgazdaság menüpontban található többi dokumentumba is!

"Mezőgazdasági vállalkozási szerződés növénytermesztésre" - DOKUMENTUM LETÖLTÉSE

Az új Kódexben a megszűnő mezőgazdasági termékértékesítési szerződés helyett önálló szerződésként jelenik meg a saját termelésű mezőgazdasági áru szolgáltatására kötött adásvételi szerződés és a vevő közreműködésével előállított mezőgazdasági áru szolgáltatására kötött adásvételi szerződés. Ezzel párhuzamosan a mezőgazdasági tevékenység végzésére irányuló mezőgazdasági vállalkozási szerződés a vállalkozási szerződés egyik altípusaként kerül szabályozásra.
A mezőgazdasági vállalkozási szerződésben az egyik fél a megrendelő, akinek a tulajdonát képezi a nevelendő állat, vagy megtermelendő növény és a terület, ahol meg kell termelni. A mezőgazdasági vállalkozó a tevékenység végzésére köteles: állatot hízlal vagy növényt termel. A megrendelő ezen vállalkozói tevékenységért a vállalkozónak díjat fizet.
Ha az állat vagy a termény betegsége miatt a szerződés lehetetlenül, a vállalkozó csak az ellenőrzési körébe tartozó okokért felel, ha a megbetegedés az ő tevékenységének vagy az ellenőrzése alá tartozó körülményeknek tudható be, egyebekben mentesül a szerződéses kötelezettség alól, és arányos díjra jogosult.   
A felek közti elszámolás részét képezik azok az előlegek is, amelyeket a megrendelő elszámolásra vagy előlegként nyújtott, függetlenül attól, hogy termés, vagy termelés eredményéből nem fedezhetők. 
Összességében a mezőgazdasági vállalkozási szerződés lényegében egy vevő közreműködésével előállított mezőgazdasági áru szolgáltatására irányuló szerződés, amelyben több szempontból is továbbélnek a tulajdon átruházására irányuló mezőgazdasági termékértékesítési szerződés elemei (a saját termelésű áru szolgáltatására kötött adásvételi szerződés mellett). 

 

2016-08-25

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.

A dokumentum ingyenes letöltéséhez kérjük, adja meg alábbi adatait!

A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.