Bejelentkezés
Már nem mindegy mit töltünk bele – szigorodik az élelmiszerkönyv
Jelentősen változtak idén a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásai a vonatkozó jogszabály módosításával. A húskészítményeket érintő módosítás célja a termékek minőségének javítása, a fogyasztók korrekt tájékoztatása a vonatkozó hazai és uniós szabályokkal összhangban. A szabályozás természetesen figyelembe veszi a húsiparban bekövetkezett technológiai fejlődést, újdonságokat is.

"Rendszeres árubeszállítói szerződés" - DOKUMENTUM LETÖLTÉSE

A Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásait a 152/2009 (XI.12.) FVM rendelet tartalmazza. Ezt a rendeletet módosította idén a 48/2016 (VII.18.) FM rendelet, amely a húskészítményekre és egyes előkészített húsokra vonatkozó új előírásokat tartalmazza. A rendelet megújult 12. sz. mellékletének címe: „A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása a húskészítményekről és egyes előkészített húsokról”. 
Az új szabályozást egyéves átmeneti időszak után 2017. júliustól kell kötelezően alkalmazni. Nem változott az a követelmény, hogy az előírásban szereplő termék csoportok, termékek megnevezése csak akkor alkalmazható, ha azok megfelelnek az előírásban közölt követelményeknek. Például a „virsli”-nek csak akkor nevezhető a termék, ha az minden tekintetben megfelel a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírásának. Azok a termékek is jogszerűen gyárthatók és forgalmazhatók, amelyek  megjelenésükben ugyan hasonlítanak,  de nem elégítik ki az új szabályokat. Az ilyen termék megnevezésében azonban nem használható a  az MÉ 1-3/13-1 előírásban feltüntetett un.  előírt név,  pl. a „virsli” megnevezés. 
Szintén nem változott az a szabály, hogy jogszerűen előállíthatók és forgalmazhatók olyan termékek is, amelyekre a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása nem tartalmaz konkrét követelményeket. Az ilyen termékek megnevezésében sem használhatók azok az un. előírt nevek, amelyek szerepelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírásában és természetesen meg kell felelniük a külön rendeletekben meghatározott (élelmiszerbiztonsági, jelölési, stb.) egyéb kritériumoknak.
Az előírásban szerepel a termék csoportok és konkrét termékek neve mellett azok vonatkozó uniós rendeletnek (1333/2008/EK) megfelelő élelmiszer kategóriába való besorolása is, amely azért fontos, mert ezzel meghatározza, hogy mely adalékanyagokat lehet felhasználni a gyártás során. 
 
A módosítások két csoportja különül el a megújult előírásban:
1. Valamennyi, a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírásában szabályozott termékcsoportra és termékekre vonatkozó általános szabályok (fogalmak (pl. hús),  előállítás egyes lépései (pl. füstölés), speciális  jelölési előírások), amelyek a korábbiakhoz képest egyrészt újak, másrészt részletesebbek.
2. Termékcsoportokra (felvágottak, sonkák, érlelt kolbászok, szalámik) és termékekre (párizsi, krinolin, szafaládé, virsli, Zala felvágott, nyári turista felvágott, csemege debreceni, sütnivaló kolbász, parasztsonka, angolszalonna, parasztkolbász, téliszalámi, natúr libamáj-natúr kacsamáj, libamájblokk, kacsamáj-blokk) vonatkozó előírások
 
 
2016-10-11

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.

A dokumentum ingyenes letöltéséhez kérjük, adja meg alábbi adatait!

A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.