Bejelentkezés
Kölcsön és kamat - külön és mégis együtt
A kölcsönszerződés napjaink egyik leggyakoribb szerződéstípusa. A hétköznapi szóhasználatban és szemléletben ugyanakkor számos helytelen fogalomhasználat és fogalomértelmezés alakult ki, emiatt érzékeny félreértések alakulhattak ki a szerződéssel kapcsolatban. Ezúttal a kölcsön és a kamat viszonyát próbáljuk meg röviden tisztázni, külön is utalva az új Ptk. ezen a téren jelentkező újdonságára. Összefoglalónk mellett tekintse meg a kamatos és kamatmentes kölcsön Tudástárunkban található szerződésmintáit is!

"Kölcsönszerződés (kamatkikötéssel)" - DOKUMENTUM LETÖLTÉSE

A kölcsönszerződés alanyai a hitelező és az adós. A hitelező a szerződésben meghatározott pénzösszeg fizetésére köteles. Az adós kötelezettsége a visszafizetés és a kamatfizetés.
Hangsúlyoznunk kell azonban, hogy a kamatfizetés a kölcsönszerződésnek nem jellegadó sajátossága. A törvény az egyébként mellékkötelezettségi jellegű kamatfizetési kötelezettséget azért teszi az adós egyik főkötelezettségévé és azért szerepelteti a definícióban, hogy jelezze annak tipikusságát (a régi Ptk szövegében nem szerepelt a kamatfizetés, mint adósi főkötelezettség).
Szerződéses megállapodás hiányában a kamat mértéke megegyezik a jegybanki alapkamattal (6:47. § (2) bekezdés; „törvényes kamat”). Jellemezően azonban a felek a kamatot a szerződésükben kifejezetten meghatározzák („ügyleti kamat”). A felek megállapodhatnak abban is, hogy a kamatot a hitelező egyoldalúan jogosult módosítani
A kamat mértékét – a Hpt. 265. § szerinti kamatmaximumok kivételével – a felek szerződési szabadságuk körében szabadon állapíthatják meg. A Ptk. 6:132. § szerint a túlzott mértékű kamatot az adós kérelmére a bíróság mérsékelheti. 
A kamat önálló pénzkövetelés, ami azt jelenti, hogy a meg nem fizetett kamatra késedelmi kamatot kell fizetni és a kamat iránti igény az esedékességi napjától önállóan kezd elévülni.
A kölcsönnel kapcsolatban meg kell még jegyeznünk, hogy a kölcsön visszafizetésének teljes kockázatát az adós, azaz a hitelezővel kölcsönszerződést kötő fél viseli. A hitelező abból indulhat ki, hogy az adós mind a kölcsönszerződés megkötése, mint a kölcsön összegének felhasználása tekintetében vagy maga rendelkezik a szükséges ismerettel és tapasztalattal, vagy szakember segítségét veszi igénybe a döntéshozatalhoz. Az adóstól elvárható, hogy amennyiben a kölcsönszerződés tartalmával kapcsolatban bizonytalan, akkor a hitelezőtől magyarázatot kér. Ennek hiányában nem hivatkozhat arra, hogy a kölcsönszerződés rendelkezéseit nem értette.
 
 
2016-02-28

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.

A dokumentum ingyenes letöltéséhez kérjük, adja meg alábbi adatait!

A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.