Bejelentkezés
Általános meghatalmazás – egy újabb központi regiszter az új Pp-vel együtt
A jövő év januárjától hatályba lépő új polgári perrendtartás lehetővé teszi a képviselő általános meghatalmazását, amely pótolja az egyes perekre vonatkozó külön meghatalmazást. Az általános meghatalmazást azonban az általános meghatalmazások országos és közhiteles, elektronikus úton vezetett bírósági nyilvántartásába be kell jelenteni. Júniusban megjelent a nyilvántartást szabályozó új törvény is. Mellékelt mintánk mellett tekintse meg többi meghatalmazás-mintánkat is!

"Meghatalmazás (általános)" - DOKUMENTUM LETÖLTÉSE

Az eddig működő rendszerben a képviselő meghatalmazását minden egyes bíróságon külön is nyilvántartásba kellett venni (ha több bíróság előtt is  megbízta képviseletével a felhatalmazó), A jogszabály (2017. évi XLIII. törvény A bírósági peres és nemperes eljárásokra adott általános meghatalmazások közhiteles nyilvántartásáról) nyomán ezekben az esetekben egy általános meghatalmazás formájában kerülne bejegyzésre a nyilvántartási rendszerben, és a belföldi bíróságokon kiválthatóvá válik az egyedi meghatalmazás.
 
A szóban forgó, perrendtartásnak megfelelően jövő januártól hatályos, törvény értelmében a nyilvántartásban szereplő adat egységes nyilvántartása (amelyet az Országos Bírósági Hivatal – OBH elnöke működtet) az általános meghatalmazáson alapuló képviseleti jog tényét és az általános meghatalmazás terjedelmét igazolja. 
 
Az általános meghatalmazás korlátozható, és azt csak a meghatalmazó terjesztheti elő. Az általános meghatalmazás továbbra is legfeljebb öt évre szólhat, az ennél hosszabb vagy határozatlan időre adott általános meghatalmazás öt év elteltével a hatályát veszti. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a meghatalmazás terjedelmének a korlátozását (ügykörök, bíróságok tekintetében), és értelemszerűen annak megszűnését is.
Lényeges, hogy a 2014. március 15-én vagy azt követően nyilvántartásba vett általános meghatalmazások eredeti adattartalommal automatikusan átkerülnek az új rendszerbe. 
 
2017-06-18

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.

A dokumentum ingyenes letöltéséhez kérjük, adja meg alábbi adatait!

A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.