Bejelentkezés
2019-re négymillióval bővült az alanyi adómentesség határa
Az alanyi adómentességet azok is igénybe vehetik, akik tavaly elérték a 8 milliós értékhatárt, azonban 12 millió alatt maradtak.

2019. január 1-jétől 12 millió forintra emelkedett az alanyi adómentesség felső értékhatára. Ennek megfelelően 2019-re abban az esetben választható az adómentesség, amennyiben az adóalany az Áfatörvény szerinti összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenértéknek összege ténylegesen 2018-ban, sem a 2019-ben ésszerűen várhatóan, illetve ténylegesen nem haladja meg a 12 millió forintnak megfelelő összeget. 

A 2019-es adóévben történő áttérés esetében figyelmen kívül lehet hagyni azt a szabályt, miszerint az alanyi adómentesség korábban az értékhatár átlépése miatt megszűnt, úgy az áttérés a megszűnést követő 2 naptári évben nem lehetséges. A fentiekből adódóan abban az esetben is alkalmazható az alanyi adómentesség 2019-ben, amennyiben az adózó 2018-ban a 8 milliós értékhatárt átlépte, de a 12 millió forintot nem. Az Áfatörvény alapján az alanyi adómentesség választásáról az állami adóhatóság felé még 2018. december 31-ig kellett nyilatkozni. 

Adópraxis (2019-01-04)

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.