2019-re négymillióval bővült az alanyi adómentesség határa

Adópraxis Dátum Legutoljára frissítve: 2019.01.04

Olvasási idő: 2 perc


Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal! Olvassa el itt!

Az alanyi adómentességet azok is igénybe vehetik, akik tavaly elérték a 8 milliós értékhatárt, azonban 12 millió alatt maradtak.

2019. január 1-jétől 12 millió forintra emelkedett az alanyi adómentesség felső értékhatára. Ennek megfelelően 2019-re abban az esetben választható az adómentesség, amennyiben az adóalany az Áfatörvény szerinti összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenértéknek összege ténylegesen 2018-ban, sem a 2019-ben ésszerűen várhatóan, illetve ténylegesen nem haladja meg a 12 millió forintnak megfelelő összeget. 

A 2019-es adóévben történő áttérés esetében figyelmen kívül lehet hagyni azt a szabályt, miszerint az alanyi adómentesség korábban az értékhatár átlépése miatt megszűnt, úgy az áttérés a megszűnést követő 2 naptári évben nem lehetséges. A fentiekből adódóan abban az esetben is alkalmazható az alanyi adómentesség 2019-ben, amennyiben az adózó 2018-ban a 8 milliós értékhatárt átlépte, de a 12 millió forintot nem. Az Áfatörvény alapján az alanyi adómentesség választásáról az állami adóhatóság felé még 2018. december 31-ig kellett nyilatkozni. 

2024-ben forradalmi változásokat köszönthettünk az adózási területen. Az elektronikus áfa (eÁFA) rendszerrel a géppel kiállított nyugták adatait közvetlen adatlekérdezéssel ellenőrzi a NAV, nyitva hagyva a lehetőséget az új technológiák alkalmazására. Ezen túlmenően az e-nyugták automatikusan felkerülnek a NAV rendszerében elérhető Nyugtatárba, könnyítve az adminisztrációt. Az új adóévben számos más módosítással is számolniuk kell az érintetteknek, amik a következő témákat érintik: SZÉP-Kártya és Szja. kedvezmények, átalányadózás, társasági adó és áfa-módosítások. Szánjon időt az új adóváltozások megismerésére és kerülje el a keserű tapasztalatokat! Ne maradjon le a legfrissebb információkról, kattintson a Menedzser Praxis Adó és Tb Különszámára most!